Sipuli, jossa keskellä se ydin.

Ymmärsin sipulin. Jäin miettimään.

 

Aukeaa minulle puuna.

Ensin on se siemen, joka etsii sopivan maaperän ja alkaa itämään. Kasvattaa hentoa juuristoa maan alla, pinnan alla suojassa. Juuristo se välttämätön, koska se tuo ravinnon maanpäälliseen osaan. Nousee pintaan sellaisena pienenpienenä ja hentona taimena, joka kasvaa omaa tahtiaan vuosi vuodelta keräten ympärilleen vuosirenkaita. Ja kasvattaen samalla korkeutta. Myös juuristo kasvaa samaan tahtiin levittäytyen tai syvyyteen upoten.

Maaperän ravinteet, kosteus ja valon määrä kaiketi määrittelee kasvunopeuden ja puun ytimen tiheyden, sen minkälaisia vuosirenkaista kasvaa. Onko ne sellaisia nopeasti ja paljon kasvaneita höttörenkaita vai sellaisia vähän ja hitaasti kasvaneita tiukkaakin tiukempia ja kovimpia renkaita.

Ympäristö siis vaikuttaa osaltaan puun kasvamiseen, siihen millainen puu siitä kasvaa. Nopeasti korkea ja paksu höttö, jonka rungosta sahatusta lankusta saa talon joka ei talvien lumikuormaa kestä, vai hitaasti kasvanut ikihonka jonka runko niin tiukka että sahaan tarvitaan monta terää että rungoon saa edes poikki. Saati että siitä saisi lankkuja taloa varten. Taloa, joka seisoo paikallaan ikuisuuden.

Kai osaltaan kasvuun vaikuttava tekijä on myös siemenen laatu. Siemen on aina siemen, mutta onko se vanha, jo vähän liian kauan säilytetty, vähän epäkurantti istutettavaksi? Onko se ollut esim. homeisten siemenien kanssa samassa pussissa? Onko siemen säilötty muovipussissa vai annettu mahdollisuus hengittää paperipussissa? Onko siemen säilytetty liian kuumassa, liian kylmässä vai sopivassa lämpötilassa ennen istutusta? Onko siemn säilytetty auringonvalossa, umpipimeydessä vai hämärässä? On niin paljon asioita, jotka vaikuttaa siemenen kasvukykyyn, kykyyn itää ja lähteä kasvuun.

Siemen on kuitenkin aina siemen.

Jokaisella siemenellä kai teoreettisesti samat mahdollisuudet kasvaa ikihongaksi.

Jokaisessa siemenessä jossain se kasvun kirkkaus ja kauneus.

Jokaisella siemenellä mahdollisuus kasvaa ikihongaksi täydellisissä olosuhteissa? Ehkäpä. Kuinka moni siemen saa ne täydelliset olosuhteet? Kuinka helppoa olisi sen siemenen kasvu, vain olisi ja kasvaisi vailla mitään haasteita. Kaikkea olisi ja mitään ei puuttuisi. Kasvaisiko siitä se täydellinen ikihonka vai juurikin siitä joka joutuu tekemään töitä kasvaakseen, kasvattamaan kiemuroita ja koukeroita suoran sijaan jos sillä kestää hengissä. Niin että jokainen kiemura ja koukero vain vahvistaa runkoa. Antaa suojan kaatamiselta, koska runko paksu tiukka ja jokasuuntaan niin mutkalla ettei siitä lankkua tule. Saa kasvaa rauhassa omaa kasvuaan. Olla se ikihonka jonkalaiseksi se siemen halusi. Sellaiseksi, minkälaisena siemen itsensä puuna näki ja mitä kohti lähti kasvamaan.

Niinpä. Minkälaisena siemen itsensä näki? Ikihonkana vai rikkaruohona? Mitä siemen mietiskeli ja tuumaili sillä hetkellä kun maan tapasi ja lähti juurtumaan. Siemen on aina siemen, mutta sillä siemenellä on valinnanvapaus päättää minkälaiseksi haluaa kasvaa. Mitä kohti lähtee kasvamaan. Jollekin kai piisaa olla se höttörojupuu josta ei mitään saa kukaan, mutta se kasvaa kuitenkin omaan tahtiinsa, kuolee ja maatuu muille ravinnoksi. Joku toinen siemen haluaa olla se ikihonka jota ei kaada mikään ja mikä saa vahvuudessaan kasvaa ihan omaan luokkaansa omassa rauhassaan.

 

Jälleen kerran. Valinnanvapaus.

 

Siemen on aina siemen.

Jokaisella se valinnanvapaus.